Cabinet Individual de Insolventa Rentea Afrodita Nicoleta Mai multe detalii

Arrow up
Arrow down

30 MAI 2014 (150 zile de la data incheierii exercitiului financiar)
Legea contabilitatii nr.82/1991 art 28 stipuleaza ca societatile comerciale, societatile /companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare dezvoltare, societatile cooperatiste, precum si celelalte persoane juridice au obligatia intocmirii situatiilor anuale inclusive in situatia funziunii, divizarii, lichidarii.

Regulile privind depunerea acestor situatii pentru anul fiscal 2013 au fost aprobate prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.79/2014 publicat in Monitorul Oficial nr.70/29.01.2014

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sau a ponderii veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale de peste 20% inclusiv sunt aceleasi cu cele care constituie baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, respectiv veniturile din orice sursa, din care se scad:a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;d) veniturile din subventii;e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.h) veniturile din diferente de curs valutar;i) veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

Prin OUG 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare in Codul de procedura fiscala au fost introduse prevederi speciale privind restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa.

Procedura de restituire


In situatia in care platitorul de venit a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului.Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s‐a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile privind compensarea sau restituirea obligatiilor fiscale.

Compensarea este reglementata la art. 116 din Codul de procedura fiscala. Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget,

Masuri de introducere impozitul diferentiat in acest an si care ar putea reduce TVA-ul si CAS-ul (cu 5 puncte procentuale) in conditiile in care contextul care tine de buget va permite.

Potrivit documentului citat de agentia de presa Mediafax, statul va suporta pe un an contributiile sociale aferente datorate de firme care angajeaza pe minimum 2 ani tineri in varsta sub 25 ani si peste 45 ani,