Cabinet Individual de Insolventa Rentea Afrodita Nicoleta Mai multe detalii

Arrow up
Arrow down

RESTITUIRE CREANTE FISCALE COLECTATE PRIN RETINERE LA SURSA

Scris de 25 Apr,2014

Prin OUG 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare in Codul de procedura fiscala au fost introduse prevederi speciale privind restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa.

Procedura de restituire


In situatia in care platitorul de venit a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului.Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s‐a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile privind compensarea sau restituirea obligatiilor fiscale.

Compensarea este reglementata la art. 116 din Codul de procedura fiscala. Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget,

pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.
Compensarea
se constata de catre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu. Organul fiscal competent comunica debitorului decizia cu privire la efectuarea compensarii, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.Restituirea si rambursarea sumelor de la buget se efectueaza conform Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal aprobata prin OMFP 1899/2004.
Termen de prescriere
Cererea de restituire trebuie depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea. Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire.
Contribuabili nerezidenti
In cazul contribuabililor nerezidenti care depun certificatul de rezidenta fiscala ulterior retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venit, restituirea si regularizarea potrivit prezentului articol se efectueaza chiar daca pentru perioada fiscala in care creanta fiscala restituita a fost datorata s‐a ridicat rezerva verificarii ulterioare ca urmare a efectuarii inspectiei fiscale.
Declaratii rectificative
Pentru impozitul pe venit care se regularizeaza potrivit acestor prevederi platitorul nu depune declaratie rectificativa.Platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.
Incetarea activitatii platitorului de venit
In situatia in care platitorul nu mai exista, restituirea impozitului pe venit retinut la sursa in cuantum mai mare decat cel legal datorat se efectueaza de catre organul fiscal competent, in baza cererii de restituire depuse de contribuabil. Organul fiscal competent este organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale ale contribuabilului solicitant.

Citit 3206 ori Ultima modificare 25 Apr,2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Super User

Sintem o echipa de profesionisti

Website www.brasovconta.ro

Lasa un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Eşti aici:tva