Cabinet Individual de Insolventa Rentea Afrodita Nicoleta Mai multe detalii

Arrow up
Arrow down

Stiri economice (9)

Codul Fiscal la art.112^7 , al 1 reglementeaza baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, care se constituie din veniturile din orice sursa din care se scad urmatoarele:

 

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse

b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;

c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

d) veniturile din subventii;

e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;

TERMEN  10 iunie

-Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070. Se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.

  • Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal, formular 096. Se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 cu perioada fiscala luna care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Reglementare: art. 152 alin. (7) Cod Fiscal; OPANAF nr. 1.768/2012.
  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire

Pot beneficia de concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, cu plata unei indemnizatii de crestere a copilului urmatoarele categorii de persoane:

  • unul dintre parintii firesti ai copilului

  • persoanele care adopta un copil

  • persoanele care iau in plasament un copil

  • persoana care este tutorele copilului

Persoana care solicita concediu de crestere a copilului trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:

Pana la 10 mai 2014:

-Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010.

Se depune de catre persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.( art. 152 alin. (6) Cod Fiscal; OMEF nr. 262/2007, cu modificarile si completarile ulterioare)

-Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. (art. 152 alin. (6) Cod Fiscal)

Prin OUG 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare in Codul de procedura fiscala au fost introduse prevederi speciale privind restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursa.

Procedura de restituire


In situatia in care platitorul de venit a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului.Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s‐a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile privind compensarea sau restituirea obligatiilor fiscale.

Compensarea este reglementata la art. 116 din Codul de procedura fiscala. Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget,

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sau a ponderii veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale de peste 20% inclusiv sunt aceleasi cu cele care constituie baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, respectiv veniturile din orice sursa, din care se scad:a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;d) veniturile din subventii;e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.h) veniturile din diferente de curs valutar;i) veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

Masuri de introducere impozitul diferentiat in acest an si care ar putea reduce TVA-ul si CAS-ul (cu 5 puncte procentuale) in conditiile in care contextul care tine de buget va permite.

Potrivit documentului citat de agentia de presa Mediafax, statul va suporta pe un an contributiile sociale aferente datorate de firme care angajeaza pe minimum 2 ani tineri in varsta sub 25 ani si peste 45 ani,

In vederea obtinerii autorizatiei de functionare angajatorul trebuie sa depuna la INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA pe raza caruia isi desfasoara activitatea urmatoarele:

  • cerere pentru autorizarea desfasurarii activitatii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca (modelul se regaseste in anexa 1 la HG 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare )

  • declaratie pe prorie raspundere din care sa rezulte ca pentru activitatile declarate sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca ( modelul se regaseste in anexa 2 la HG 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare)
  • actele de infiintare ale societatii in copie

Maria Grapini, Ministrul delegat pentru IMM, a declarat zilele trecute ca sustine uniformizarea TVA in turism la 9 la suta. In acest fel nu ar mai exista diferente de taxare între micul dejun si restul meselor din timpul zilei. Mentionam ca masa de pranz si cina este taxata cu TVA de 24 la suta.

"In momentul de fata, la cazare se plateste TVA de 9 la suta, la micul dejun, mancarea pe care o da hotelul, se plateste 9 la suta, dar daca serviti cina la hotel, TVA este de 24 la suta. Adica daca primiti salata de rosii dimineata, pe rosia aia s-a platit 9 la suta TVA, daca primiţi salata seara, pe roşia aia TVA este 24 la suta. Trebuie uniformizata, pe undeva sunt neindreptatiti hotelierii pentru ca oamenii nu mai mananca seara la restaurantul hotelului, fiind mai scump, merg undeva in oras, unde e mai ieftin"

a spus dna Ministru Grapini.

Intilnirea a avut loc la ARAD unde Ministrul Maria Grapini a participat la o dezbatere cu oameni de afaceri unde s-a discutat despre fonduri europene si probleme de legislatie.
Eşti aici:Contabilitate Brasov