Cabinet Individual de Insolventa Rentea Afrodita Nicoleta Mai multe detalii

Arrow up
Arrow down

Persoane fizice autorizate

Scris de 13 Feb,2014

PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE (PFA) – contribuabili la sistemele publice de pensii si asigurari sociale de sanatate.

Codul fiscal la art. 292^ 21 alin. (1) lit b) prevede ca Persoanele fizice autorizate (PFA), inclusiv cele supuse impunerii pe baza de norma de venit, au calitatea de contribuabili la sistemele publice de pensii si de asigurari sociale de sanatate.

Baza de calcul, art. 296^ 22 alin. (1) si alin (2):

a) contributie de asigurari sociale: valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art. 49 din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit

 

Venitul minim la care se calculeaza CAS, nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii a carei valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale. Castigul salarial mediu in 2014 este 2.298 lei, iar venitul minim asigurat pentru CAS, in anul 2014, este 804 lei.

b) contributiei de asigurari sociale de sanatate: valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Potrivit prevederilor art 296^ 23 alin.(4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^ 21 alin. (1).

Asadar, daca titularul Persoanei fizice autorizate realizeaza venituri din salarii, pensii etc nu datoreaza contributii pentru asigurari sociale (CAS)

Persoana fizica autorizata are insa obligatia de a plati contributia pentru asigurari de sanatate ( CASS ) in cota de 5.5% la venitul net (13.500 lei). Plata CASS se face la aceleasi termene ca si impozitul pe venit , respectiv 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie

Avind in vedere prevederile art 49 alin (9) din Codul fiscal :

“ (8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop”.

(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal."

Astfel, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit corespunzatoare (13.500) iar organul fiscal are obligatia emiterii Deciziei de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit si Deciziei privind contributia de asigurari de sanatate.

In cazul in care Persoana fizica autorizata nu realizeaza venituri din salarii, pensii etc, este obligatorie depunerea formularului 600, pana la data de 31 ianuarie 2014,vizind contributia pentru asigurari sociale (CAS )

In cazul in care venitul brut anual din 2014 va depasi 100.000 de euro, echivalent lei la cursul mediu anula comunicat de BNR la finele anului fiscal, in vederea trecerii la sistemul de impozitare in sistem real Persoanele fizice autorizate au obligatia depunerii Formularului 220 pana la data de 31 ianuarie 2015

 

Citit 4816 ori Ultima modificare 13 Feb,2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Super User

Sintem o echipa de profesionisti

Website www.brasovconta.ro

Lasa un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.