Cabinet Individual de Insolventa Rentea Afrodita Nicoleta Mai multe detalii

Arrow up
Arrow down
Super User

Super User

Sintem o echipa de profesionisti

Website URL: http://www.brasovconta.ro

Codul Fiscal la art.112^7 , al 1 reglementeaza baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, care se constituie din veniturile din orice sursa din care se scad urmatoarele:

 

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse

b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;

c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

d) veniturile din subventii;

e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;

ONRC: A fost inlaturata cerinta cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unui SRL. (Legea 223/2020)
 
Oficiul National al Registrului Comertului a transmis, recent, pe site-ul oficial, cateva informatii cu privire la intrarea in vigoare a Legii nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.

Incepand cu data de 5 noiembrie 2020 intra in vigoare Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1018 din 02.11.2020, Partea I.
Astfel, noile dispozitii legale prevad:
-Inlaturarea cerintei cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unei societati cu raspundere limitata (SRL)
Art. 11 alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990 se modifica si are urmatorul cuprins: „Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata se divide in parti sociale egale”.
-Valoarea capitalului social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mica de 1 leu, avand in vedere teza finala a art. 11 alin. (1) care stipuleaza faptul ca acesta se divide in parti sociale egale.
-De asemenea, la inmatricularea unei societati cu raspundere limitata (SRL) a fost eliminata obligatia de a face dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv, respectiv art. 36 alin. (2) lit. b) s-a modificat in sensul ca la inmatricularea societatilor cererea va fi insotita de (...) b) „dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv, cu exceptia societatilor cu raspundere limitata;”.
-Inmatricularea societatii sau, dupa caz, schimbarea sediului social nu mai este conditionata de inregistrarea, in prealabil, la unitatile teritoriale ANAF, a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social

-Dispozitiile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 au fost modificate in sensul ca „La inmatricularea societatii si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social. Dupa inregistrarea in registrul comertului, oficiul registrului comertului transmite documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social.”
-Simplificarea formalitatilor privind transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii
Art. 202 alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Daca actul constitutiv nu prevede altfel, transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.”
-Se abroga art. 202 alin. (21)-(24) si art. 203 alin. (3).
-Inregistrarea in registrul comertului a transmiterii dreptului de proprietate asupra partilor sociale catre persoane din afara societatii se face intr-o singura etapa, prin utilizarea cererii de inregistrare, fiind astfel eliminata etapa depunerii si mentionarii hotararii adunarii generale a asociatilor privind transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii.
 


Alte modificari ale Legii nr. 31/1990:


61 alin. (1) se modifica astfel: „Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararile asociatilor privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat.” .
62. alin. (2) se modifica astfel: „Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, fiind aplicabile dispozitiile art.202 din Codul de procedura civila.” (se formuleaza impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor).
185 alin. (6) se modifica astfel: „Ministerul Finantelor Publice si Oficiul National al Registrului Comertului vor incheia un protocol de colaborare, in vederea transmiterii, in format electronic, a copiilor si informatiilor prevazute la alin. (3).” (pentru copiile si informatiile privind situatiile financiare anuale).
204 alin.(3) se modifica astfel: „Dispozitiile art. 17 alin. (1) se aplica si in cazul schimbarii denumirii.” (modificarea elimina teza finala a alin. (3) al articolului, in sensul ca, nu se mai face trimitere la cazul continuarii societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, fiind abrogate dispozitiile art. 14 din Legea nr. 31/1990 cu privire la inregistrarea in registrul comertului a calitatii de asociat unic al unei societati, de Legea nr. 102/2020).
Act normativ:


Legea nr. 223/2020 - pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.
 
 
Sursa: ONRC


TERMEN  10 iunie

-Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070. Se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.

  • Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal, formular 096. Se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 cu perioada fiscala luna care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Reglementare: art. 152 alin. (7) Cod Fiscal; OPANAF nr. 1.768/2012.
  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire

Ultimele articole...

Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social

ONRC: A fost inlaturata cerinta cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unui

Certificatul de atestare fiscala emis de autoritati

Certificatul de atestare fiscala emis de autoritati Prin OG 29/2011, Legea 126/2012 publicata in M.

Declaratia 112

Declaratia 112 se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania

Indreptarea erorilor din declaratiile fiscale

I. Dispozitii generale1.1. Prezenta procedura de indreptare a erorilor se aplica in situatia in care

Promotii

OFERTA SPECIALA Pentru contractele noi semnate in noiembrie si decembrie 2013 oferim reducere de

Despre dividende

Dividendul este o cota din profit ce se plateste, potrivit legii, fiecarui asociat in raport cu acț

Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social

ONRC: A fost inlaturata cerinta cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unui

Asigurare raspundere civila profesionala

Societatea noastra fiind asigurata privat pentru risc profesional cu o prima de 30.000 euro/ evenime

Eşti aici:Februarie 2014